Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Bellcaire celebra la 25a Nit de la Sardana

Un dels moments àlgids de la nit va ser la presentació de la Colla Flama Catalana de Bellcaire

El poliesportiu va ser l'escenari de la gran cita sardanista
El poliesportiu va ser l'escenari de la gran cita sardanista

DIMECRES 20 NOVEMBRE 2019

La 25a edició de la Nit de la Sardana 2019, que es va celebrar a Bellcaire d’Urgell el dissabte 16 de novembre va posar en relleu l’ampli sector de població implicat en el món sardanista i la intensa activitat que les colles, agrupacions i entitats desenvolupen al llarg de l’any.

La festa sardanista s’inicià a les 6 de la tarda amb el Sardajove, activitat pensada exclusivament pels dansaires més joves que participen en el Campionat de colles sardanistes de la Terra Ferma. En aquesta ocasió, al centenar de joves sardanistes participants en el Sardajove, se li sumaren els més de 40 nens i nenes de l’escola Bonavista de Bellcaire d’Urgell que van participar del curs d’ensenyament sardanista “Saltem i Ballem”.

Seguidament, aquests joves acompanyats pels monitors es desplaçaren fins al pavelló Poliesportiu de la població per, després d’un més que merescut berenar, participar conjuntament amb el nombrós públic concentrat en la instal·lació poliesportiva, de la representació musical i teatralitzada del conte “Un dia amb en Pere Gallerí”. El conte, del qual Òscar Barquè és l’autor,  va comptar amb el Sextet de Cobla en la part musical i un grup de joves sardanistes que van interpretar els diferents personatges del relat. Un taller introductori als diferents instruments de cobla representats en el Sextet i la seva funció dins la formació musical va concloure aquesta segona part de la Nit de la Sardana.

Un dels moments àlgids i més emotius de la nit va ser la presentació de la Colla Flama Catalana de la població. La colla es va reunir, després de molts anys per celebrar  i participar en la festa sardanista. Flama Catalana va ballar una sardana acompanyada per dues rotllanes dels nens i nenes de l’escola Bonavista. Jaume Monfort, alcalde de Bellcaire d’Urgell i Albert Masagué president de l’Acstell lliuraren uns reconeixements a ambdues colles sardanistes. Monfort va lliurar en nom  de l’Ajuntament un reconeixement a Cándido Ballebrera (a títol pòstum) i a Pepín Cano per la dedicació, ensenyament i divulgació de la sardana al llarg de molts anys en la població.

Cloenda 45è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma

La Nit de la Sardana, com és habitual, acull la cloenda del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma organitzat per l’Acstell que en aquesta ocasió va celebrar la seva 45a edició. Les dinou colles sardanistes que han participat en el campionat 2019, van recollir el seu premi de mans d’en Jaume Monfort, alcalde de Bellcaire d’Urgell, Núria Escudé, presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i vicepresidenta de la Confederació Sardanista de Catalunya, Estefania Rufach, vicepresidenta 2a de la Diputació de Lleida, Anna Maria Calvís, vicepresidenta del Consell Comarcal de La Noguera, Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i Albert Masagué, president de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTELL).

Van participar en el campionat 2019 les colles Alevines, Dimoniets i Petits Dimoniets de Lleida, Saltirons de Vilanova de Bellpuig i Escarlata d’Almacelles. En categoria Infantil, Escarlata de Lleida, Demà Jovencells de Cervera i Noves Branques de Vilanova de Bellpuig. Guspira de Lleida i Esbarzer d’Agramunt en categoria Juvenil i en la categoria Gran les colles Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig, Brut Natura de les Borges Blanques, Jovencells de Cervera, Xalem de Bellvís, Estelats d’Agramunt, Somnis del Pla de Mollerussa, Fonts de Valldans de Ponts, Verge del Miracle de Balaguer, Estol-Éspígol d’Agramunt i Dolç Infern de Lleida.

Sopar Nit de la Sardana

Més de 300 comensals van participar en el Sopar de la Nit de la Sardana en el mateix Pavelló Poliesportiu de la població. En el sopar va participar una nodrida representació de veïns i veïnes de la població amfitriona. El concurs “No passis de la Sardana” organitzat per la comissió dinamitzadora va posar a prova els coneixements sardanistes dels comensals. 

El sopar va comptar amb la sorpresa del pastís d’aniversari. En aquest moment, en Carles Vall, actual president de l’entitat va lliurar un petit detall als expresidents i fundadors de la Federació presents a la sala, ells van ser en Josep Ramon Fontanet, Josep Maria De las Heras, Josep Solé, Josep Maria Boldú i Josep Maria Roset.

Traspàs de la seu de la Nit de la Sardana

En el transcurs de la Festa Sardanista, l’alcalde de Bellcaire d’Urgell, en Jaume Montfort, va lliurar el pergamí que simbolitza el traspàs de la seu de la Nit de la Sardana a la població que en serà seu la pròxima edició. En aquesta ocasió la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Almacelles, Lluïsa Granero, va recollir el testimoni i en el seu parlament va agrair la confiança dipositada en la població d’Almacelles i va destacar la llarga trajectòria sardanista de la localitat que representa.

Premi Rotllana i Sardalleida

Arnau Tordera, cantant, compositor i guitarrista del grup de música Obeses, va ser el guardonat amb el premi Rotllana 2019. En el seu parlament, Tordera va agrair a la Federació el reconeixement i va encoratjar a continuar treballant per la música i les tradicions populars.